SQFT

3,400

Sector

Residential

Location

Corinth, KY

Ravenhill

To maximize views with a minimum site disruption, Ravenhill House was conceived as two perpendicular volumes terraced over the hilltop. On the upper end of the slope, the house anchors itself onto the bedrock and projects itself towards the vast Kentucky landscape. On the lowest end of the slope (due south), a cantilevered deck acting as an extension of the living area makes the ideal space on which to sit and become part of nature.

Ravenhill
Ravenhill

Once a bustling shipping corridor in the 1800’s, Ravenhill Residence rests on a hill deep in Central Kentucky. Delivering sweeping views across unbroken rolling farmland, this 3,400 square foot family home delivers a distinct separation between public and private areas.

Ravenhill
Ravenhill
Ravenhill

A large deck expands the open living spaces into the scenic views. Terracing the more private living quarters above also avoided the need for more extensive and costly excavation or grading. A rural Brutalist sculpture, against a backdrop of fertile hills. Exposed concrete materials and simple forms subconsciously reflect an industrial heritage despite the rural pace of a pastoral lifestyle. Concrete slabs and walls were selected as both a design aesthetic and for the benefits of using a rigid insulation concrete formwork to achieve a high standard for energy efficiency. Thoughtful site orientation, along with concrete overhangs on southern elevations, further ensure optimal comfort. Ravenhill Residence is a shining example of environmental sensitivity and energy efficiency, in the form of a rural take on Brutalism.

Architects Lexington KY